Ελληνική αντίληψη περί κυνικής κριτικής

"-Μώμος: Πες μου, Δία, όμως, πώς μας κουβαλήθηκαν ο Άττις κι ο Κορύβας και ο Σαβάζιος; Ή εκείνος εκεί, ο Μίθρας ο Μήδος, με το μανδύα και την τιάρα του, που ούτε και ελληνικά δε μιλάει; Κι εσύ, σκυλομούρη Άνουβι, πώς νομίζεις ότι θα περάσεις για θεός, αν συνεχίσεις να γαυγίζεις; Ντρέπομαι, Δία, ν' αναφέρω τις ίβιδες και τις μαϊμούδες και τα τραγιά, και τ' άλλα πιο γελοία ζώα, που δεν ξέρω πώς ήρθανε από την Αίγυπτο και χώθηκαν στον Ουρανό. Πώς το ανέχεστε, θεοί, να βλέπετε να λατρεύονται το ίδιο με σας ή και περισσότερο; Kι εσύ, Δία, πώς το βλέπεις να σου φυτεύουν κέρατα κριαριού στο κεφάλι;-Ζευς: Είναι πράγματι αισχρά όλα αυτά που λες, Μώμε, για τους Αιγύπτιους. Ωστόσο, τα περισσότερα απ' αυτά είναι ζητήματα συμβολισμού και δεν ταιριάζει καθόλου στους αμύητους να τα ειρωνεύονται". Λουκιανού, Θεών Εκκλησία, 9-11

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

θα ανάψει το φώς στους άγιους τόπους φέτος?

εδώ άναψε με τον Ειρηναίο, τώρα θα κάνει κόλπα?

έχω όμως μερικές αφελείς απορίες:

1ον. όλοι οι αρχιεπίσκοποι άγιοι ήταν?

μάλλον όχι, οπότε αν ανάβει φωτιά μια συγκεκριμένη ημερομηνία και χρόνο, και δεν παίζει ρόλο το ποιός κρατάει τα κεριά, μήπως η φωτιά άναβε και στο ιερό της Αφροδίτης που γκρέμισε η Ελένη?

δηλαδή αν δεν ισχύει το κόλπο του φωσφόρου, ποιός μας λέει οτι δεν εκμεταλευτήκατε ένα "ξένο θαύμα"?

και που το ήξερε οτι εκεί ήταν ο τάφος?
κληρονομικό χάρισμα?
βολικό πάντως για τους τουρίστες, να έχουν συμβεί ΟΛΑ σε ακτίνα ενός τετραγώνου, ε?

2ον. τα ειδικά εφέ με τις λάμψεις γιατί δεν αναφέρονται στις χρονιές πρίν την εξέλιξη της τεχνολογίας?

3ον. αφού δέχεστε την ακαϊα των πιστών απο το άγιο φώς, γιατί δεν δέχεστε την ακαϊα των αναστενάρηδων?

4ον. γιατί το άγιο φώς καίει σαν φωτιά εκτός τζερούσαλεμ?

5ον. τα καβοντοχώρια τα ξέρετε?
τέρμα θεού στην Εύβοια - έχουν κοινόχρηστο παππά και κάνουν ανάσταση με την σειρά, αρχίζοντας απο τις επτά η ώρα.
πότε προλαβαίνουν να το μοιράσουν το άγιο φώς?
αυτό κι αν είναι θαύμα!!!

6ον. μήπως, λέω τώρα, μήπως το θαύμα συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ γιατί το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης απευθύνεται σε αυτούς πρωτίστως???

αγαπάτε και κάναν άλλον απο τους αλλήλους σας βρέ σείς!

1 σχόλιο:

vasiliskos είπε...

Μια κι εδώ υπάρχει μια θέση στη σάτυρα, Γιάννη να καταλάβω λίγο το χώρο σου για να σου γράψω κάτι που θυμήθηκα κι είναι καλό :)

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα σε μια παρέα όπου είχε ανάψει η γνωστή κόντρα μεταξύ χριστιανών και λόγω των ημερώνμη όπου μιλάγανε και για το άγιο φως το θαύμα της πίσης κλπ κλπ . Ακούγοντας τις διάφορες απόψεις όπως τους κοίταζα να τσακώνονται σαν τα κοκόρια, μου ήρθε στο μυαλό μια παλιά ιστορία που είχα ακούσει.
Κάποιος (μεγάλος τώρα πια σε ηλικία) δούλευε σαν οδηγός σ’ένα μεγάλο και τρανό επιχειρηματία , ο οποίος είχε και τη συνήθεια να κάνει ευεργεσίες προς την εκλησία, να βοηθά χριστιανές κορασίδες ενισχύοντας την προίκα τους για να συνεχίσουν τον ευσεβή βίο, απαιτούσε στο προσωπικό του να είναι ευσεβείς και δίνουν πάντα το παρόν στην εκκλησία του πανάγαθου θεού.
Μια μέρα λοιπόν αυτός (ο γνωστός μου) ο οδηγός πήγαινε κάπου το διάσημο ζεύγος κι αυτοί είχαν πιάσει μια κουβέντα σχετικά με την κόρη τους.
Ο διάλογος (τα ονόματα είναι άσχετα) :
Ο ΚΥΡΙΟΣ – Τι είναι αυτό το καινούργιο που την έχει πιάσει τη κόρη μας αγαπητή μου? Κλεισμένη συνεχώς στο δωμάτιο 18 χρονών κοπέλα?
Η ΚΥΡΙΑ – Μα καλέ μου, ξέρεις έχει γνωρίσει ένα νεαρό που της αρέσει κι εκείνος απ’ότι φαίνεται τη πιέζει να συνάψουν κάποια σχέση κι είναι πολύ στεναχωρημένη.
Ο ΚΥΡΙΟΣ – Και που είναι το κακό? Νέα είναι φυσιολογικό είναι. Να το γλεντήσει.
Η ΚΥΡΙΑ – Μα καλέ μου δεν είναι σίγουρη αν ο νέος έχει σοβαρό σκοπό και όπως ξέρεις η Αγγελική μας θέλει να παντρευτεί πριν και μετά να κάνει... ξέρεις....
Ο ΚΥΡΙΟΣ (εξαγριωμένος) – Τι είναι αυτά τα πράγματα που μας ξημέρωσαν? Δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι η Αγγελική φυλάει τη παρθενιά της όπως κάνουν οι υπηρέτριές μας? Θα πρέπει να μπει μια τάξη.
Αρκετά ανέχθηκα να μου κουβαλάει αυτά τα ηλίθια ευαγγέλια στο σπίτι και να κάνει σταυρούς και μετάνοιες σαν τη κάθε δούλα.
Η κόρη μας πρέπει να ξεφύγει από αυτό το αίσχος να της δείξεις επιτέλους αγαπητή μου ότι αυτές τις αηδίες τις λέμε για τους δύστυχους δεν έχει καμμιά σχέση εκείνη μ’αυτά.
Και κατέληξε ο διάλογος –
ΚΥΡΙΟΣ – Εσύ φταις που την άφησες ελεύθερη να διαβάζει τα χαζοβιβλία και ν’ασχολείται μ’ενα σωρό αηδίες , και χάζεψε και τώρα μοιάζει περισσότερο μ’αυτούς τους βλαμμένους που κοροιδεύουμε παρά σαν κορίτσι της τάξης μας.

Αυτή η ιστοριούλα η απλή για όσους μπορουν να κάνουν τους κατάλληλους συνειρμούς είναι η αλήθεια που δεν επιτρέπεται να μάθουν «οι βλαμένοι».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ – Η ιστορία είναι 100% αληθινή χωρίς σάλτσες και υπερβολές!!